Skip to main content

Vřídlovce vznikají krystalizací z pozvolna chladnoucí vody Vřídla, největšího pramene termální vody v Karlových Varech. Vynikají jemně vystavěnou vrstevnatou strukturou ze stébelnatých a částečně kostrovitých krystalů minerálu aragonitu. Krátkodobé oscilace složení vody Vřídla se odrážejí ve vzniku různě zbarvených aragonitových vrstev. Na řezech vřídlovce je patrný rozdíl mezi jednotlivými vrstvami, způsobený rozličnou formou zachycených železitých sloučenin.

Vědci z Geologického ústavu AV ČR (GLÚ), Jan Rohovec a Šárka Matoušková, se v rámci programu Dynamická planeta Země, zabývají výzkumem dynamiky chemismu termálních vod. Nově ukázali, že jednotlivé vrstvy se liší i stupněm, s jakým aragonitové krystaly vyplňují prostor. Některé z vrstev jsou více porézní, jsou vyplněny volněji uspořádanými krystaly. Jiné vrstvy jsou naopak vyplněny velmi těsně nahloučenými aragonitovými krystaly. Jakým způsobem můžeme jednotlivé vrstvy odlišit a dokázat? „Doložení tohoto jevu jsme založili na selektivním leptání kyselinami,“ uvádí Jan Rohovec. Působením zředěné kyseliny na vřídlovec se méně hustě vyplněné vrstvy odstraňují v důsledku rychlejší difuse leptacího činidla efektivněji. Na hladkém povrchu řezu vřídlovcem, kolmo na směr vrstev, pak získáváme typické obrazy drážek po odleptaných řidších vrstvách aragonitu (obr. 1). Drážka vzniklá v místech volněji vyplněných krystaly aragonitu tam, kde při krystalizaci příroda netlačila na tužku.

Dynamika chování Vřídla se projevuje nejen ve změnách složení vřídelní vody, ale též ve skokovém, nespojitém vývoji aragonitových vrstev vřídlovců. Vědcům se rovněž podařilo vizualizovat, jakým způsobem počíná krystalizace nové vrstvy aragonitu po ukončení růstu vrstvy předchozí (obr. 2).

 

Projekt: Dynamika chemismu termálních vod (Vřídlo) – Jan Rohovec (GLÚ), Šárka Matoušková (GLÚ)

 

Obr. 1 (autor: T. Weinert – GLÚ)

 

Obr. 2 (autor: T. Weinert – GLÚ)