Skip to main content

V letošním roce se Strategie AV21 „Dynamická planeta Země“ rozšířila o nového člena – Ústav výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe). Oddělení analýz ekosystémových funkcí krajiny bude v rámci Strategie realizovat dílčí projekt, zaměřený na problematiku přívalových povodní v podmínkách environmentální změny, jehož součástí je mj. aplikace metod bezpilotního leteckého systému (UAS) a pozemního laserového skenování k vyhodnocení detailních topografických změn území postiženého přívalovými jevy a identifikaci probíhajících hydrogeomorfních procesů. Naším záměrem je podpořit propojení odborníků napříč jednotlivými pracovišti Akademie věd ČR – zapojení CzechGlobe jako instituce zaměřené na výzkum globální změny a jejích dopadů na ekosystémy a lidskou společnost tak představuje vítané rozšíření spektra zapojených vědních disciplín.

Jiří Jakubínský (Oddělení analýz ekosystémových funkcí krajiny)

Terénní měření infiltrační schopnosti půdy (fotografie: Jiří Jakubínský – Oddělení analýz ekosystémových funkcí krajiny)

 

Fotografie místa postiženého přívalovým deštěm (fotografie: Jiří Jakubínský – Oddělení analýz ekosystémových funkcí krajiny)